Už delší dobu se objevují zprávy o zhoršeném zdravotním stavu už tak nemocného nejvyššího duchovního vůdce (rahbara) Íránu ajatolláha Alího Chameneího. Právě rahbar - nikoliv prezident (v současnosti Hassan Rouhání) - je v íránské politické hierarchii ten, kdo v rukou soustřeďuje nejvyšší moc. Kdo tak - dříve či později - nastoupí na Chameneího místo, bude výraznou měrou ovlivňovat další směřování Íránu. To je nejen pro Írán, ale i pro bližší a vzdálenější zahraničí velmi důležitá otázka - viz angažmá Íránu v konfliktu s ISIS, podpora Íránu režimu Baššára Asada, jaderná vyjednávání, íránsko-izraelské napjaté vztahy, vztahy Írán-Turecko ...    
 
Izraelský deník Haarec přinesl grafiku, která zobrazuje několik potenciálních nástupců Chameneího:
Nutno dodat, že vše se může nakonec vyvinout i jinak a na post rahbara nastoupí jiný klerik. Viz příklad z nedávné íránské historie: Místo dnešního Chameneího měl být původně rahbarem jiný ajatolláh (Montazerí), kterého ale na poslední chvíli Chomejní zbavil v roce 1989 možnosti kandidovat.
 
Současný rahbar Chameneí je tradičně považován za velmi konzervativního. Jeho nástupce tak může být spíše otevřenější osobnost. Je ale možné, že pokud nastoupí na post rahbara relativně mladý Chameneího syn, může nadále držet otcovu linii. Vše tak ukáže budoucnost. 
Technická poznámka: Haarec má chybu u posledního kandidáta - jeho jméno má správně znít Hášemí Šáhrúdí (Hashemi Shahroudi), nikoliv Sharoudi. 
 
A tady je schéma íránského politického systému ze stránek Washington Post, které výstižně ukazuje, jakou moc soustředí ve svých rukou rahbar:
 
 
Diskuse k článku je možná zde